A gyöngyökről általában

A cikk megosztása másokkal:

A gyöngy több ezer éves kultusza, hagyománya ma is él, sőt most a XXI. században mindenféle gyöngy iránt egyre nő az igény és az érdeklődés.

A gyöngyökről általábanA divat világában 1996-ot a gyöngy látványos visszatérésének kezdeti éveként tartják számon. Ekkor a természetnek eme különös ajándéka újra az ékszerészek, a média, s nem utolsó sorban a hölgyek figyelmének középpontjába került.

A nőkre gyakorolt mágikus hatását próbálja szavakba önteni az alábbi idézet:
"Talán legnagyobb hatalma a mélysége.
A szem nem képes megnyugodni a felszínen.
Vegye úgy, hogy figyelmeztetés. Mint a langyos, trópusi tenger éjjel, úgy vonzz magába a tahiti gyöngy." - Adler


Ezzel az írásommal szeretnék egy kis segítséget nyújtani azoknak, akiket érdekel, hogy általában milyen gyöngyöket ismerünk és használunk. Hozzátenném, a felsorolás nem teljes, csak néhány elterjedt, s általunk leginkább használatos gyöngyökről próbálok némi tájékoztatást adni.

Gépi csiszolt gyöngy (Machine cut beads):
Ezeket az üveggyöngyöket precíziós technológiával egyenként csiszolják gyémántfejes csiszológéppel. Készülhetnek üvegből és kristályból (más néven: ólomtartalmú üvegből) is. Legismertebb fajtái a Preciosa és Swarovski gyöngyök. Általában 3mm-14mm-ig készítik. A múlt század közepétől gyártják.

Préselt gyöngy (Pressed beads):
Más néven formagyöngynek is nevezik. A felhevített üveget nyomóformák segítségével a legkülönfélébb formákra préselik, majd fényesítik a felületet. Oldalaik simák, nincsenek éleik. 3mm-30mm-ig készítik. A préselt gyöngyöket az 1950-es évek óta gyártják.

Tekla gyöngyök (Imitation pearls):
Számos felülettel rendelkező gyöngy, melynek alapja a préselt gyöngy. Erre az üveg alapra viszik fel az ú.n. tekla mázat. A tekla máz összetétele jelenleg gyári titok, annyit azonban biztosan tudunk, hogy fényét a máz alapját adó halpikkely okozza. A tekla gyöngyöket az 1950-es évek óta gyártják.

Lámpagyöngy (Lampwork beads):
Gázzal működő égőfej lángjával üvegpálcákat olvaszt az üvegműves egy vékony műanyagpálca köré, így alakítja ki a gyöngyöket egyenként. A türelmes és ügyes kézműves technikának köszönhetően minden gyöngy egyedi, ennek megfelelően az áruk sem alacsony.

Fazettázott gyöngy (Fire polished beads, facetted beads): Magyarországon legtöbbször csiszolt gyöngynek nevezik - helytelenül. A fazettázott gyöngyök magas hőfokon készülnek, első lépésben formára préselik, majd tűzzel polírozzák. Jellemzőjük hogy oldalaik élekkel határoltak. Gyártásuk a 17. század óta zajlik. Általános méretei 2,5mm - 20mm-ig.

Kásagyöngy, szalmagyöngy, vágott szélű gyöngy (Rocailles, Bugles, Two cut beads):
Igen vékony üveg csövecskék felvágásával keletkeznek a transzparens (áttetsző) és a telt színű üveggyöngyök. A telt és a transzparens színek képezik az alapját a további felületkezeléseknek. Különböző technológiákkal, további feldolgozással készülnek a vágott szélű gyöngyök, kásagyöngyök és szalmagyöngyök.


Most jöjjön egy kis ismertető a színekről:

Opaque: Telt szín, nem látni át rajta, anyagában színezett. Nem keverendő össze a matt gyöngyökkel.
Például: gyöngyház, türkiz, hematit, fekete, fehér.

Transzparent: Áttetsző felület, amelyen a fény keresztül tud hatolni. Szintén anyagában színezett.
Például: kristály, rubint, zafír, smaragd

Irizáló: Színjátszó felület, amelyet többnyire sötét, telt gyöngyökön használnak.

AB - Aurora Borealis: Egy pasztell többszínű felületkezelés, amelyet egyaránt használnak transzparens és telt felületeken.

Matt: Nem fényes. A matt gyöngyök felületét kémiai úton savval, vagy hirtelen fagyasztással kezelik.


Felületkezelések:

A telt és a transzparens színek képezik az alapját a további felületkezeléseknek. Különböző technológiákkal, további feldolgozás alkalmazásával variálják a lehetőségeket, és más-más a végeredmény annak megfelelően, hogy az alap gyöngy telt vagy áttetsző.

* Transzparens – áttetsző, anyagában színezett – "Transparent"
* Telt – nem áttetsző, a gyöngy testén nem lehet átlátni – "Opaque"

Lüszter (Luster): Olyan felületkezelés, amely során a gyöngyök zománcos csillogást kapnak, mely lehet színes árnyalatú is, pl. fehér-, vagy arany-lüszteres.

Ceylon: Igazgyöngyhöz hasonló bevonat, átlátszó (transzparens) gyöngyökön.

AB azaz Aurora Borealis (Sarki Fény): Pasztell szivárványszínű felületkezelés, mind a telt, mint az áttetsző gyöngyökön alkalmazzák.

Színes közepű (Inside Color): Áttetsző gyöngyök belsejét színezik nem áttetsző festékkel, amely így különleges színhatást nyújt.

Ezüst közepű (Silver Lined): Transzparens gyöngy, ezüst belsővel. Nemcsak fényes, hanem matt felülettel is készítik, így "fagyott" hatást érnek el – Frozen

Matt (Matte): Bársonyos, akár "fagyott" színhatás, telt gyöngyökön alkalmazzák.

Galvanizált (Galvaninized): Fényes, extra felület, melytől a telt gyöngy úgy néz ki, mintha fémből lenne. A felületkezeléshez cinket használnak.

Metálfényű, magas metálfényű (Metallic, Higher Metallic):
A metálfényű gyöngyöket vékonyan oxidált ónnal kezelik. Minél vastagabb a felület, annál sötétebb a szín. A magas fényű gyöngyöket először aranyszínnel vonják be, majd oxidált titánium réteg következik. Az aranyszín adja a gyöngyök extra ragyogását! 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!

Vissza a főoldalra »

TOP termékeink
Fehér jáde AB

Fehér jáde AB bicone

Akciós ára: 10 Ft
Kristály AB

Kristály AB bicone

Akciós ára: 8 Ft
Arany

Arany bicone

Akciós ára: 7 Ft
Tintakék AB

Tintakék AB bicone

Akciós ára: 10 Ft
Fekete AB

Fekete AB bicone

Akciós ára: 7 Ft